Wortelloof recepten (niet voor knaagdieren)

Wortelloof is een vergeten groente die vaak zo in de groene bak of de caviakooi belandt. Dat is zonde want het loof heeft een heerlijk kruidige smaak en bevat veel voedingstoffen zoals chlorofyl, mineralen en vitaminen waaronder calcium, kalium, vitamine C en K.

Frisse en kruidige salade
Heel jong wortelloof kunt u rauw gebruiken gecombineerd met jong radijsloof (ook zo'n vergeten groente) in een frisse salade. Snijd beide loofsoorten fijn en besprenkel het met uw favoriete dressing en eventueel wat sesamzaad.

Aardappelpuree met wortelloof
Minder jong loof smaakt heerlijk in aardappelpuree. Snijd de wortelen van het loof af maar laat het touw waarmee ze samengebonden zijn, zitten.  Spoel het loof goed af. Breng een pan water aan de kook en houd het loof ca. 1 minuut in het kokende water. Schud het water eruit en snijd het fijn. Pureer het met gekookte aardappelen, een scheut melk, een klontje boter en peper en zout naar smaak. U kunt de puree indien gewenst nog verder op smaak brengen met een beetje gesnipperde ui en kaas.


Pesto van wortelloof
De groene blaadjes zijn ook zeer geschikt voor het maken van pesto. Blancheer daarvoor een bos loof en snijd de onderste harde delen van de stelen af. Doe de blaadjes in een blender en voeg daaraan toe 2-3 el olijfolie, een teentje knoflook, 100 gram geroosterde pijnboompitten of hazelnoten en een theelepel zeezout toe. Meng het in de blender en voeg indien nodig nog wat extra olijfolie toe. 

Deze pesto smaakt uitstekend bij de verse biologische pasta van OnzePastaGeen opmerkingen:

Een reactie posten