Europees rapport: machtsmisbruik supermarkten

Uit een rapport van het Europese Economische en Sociale Comité blijkt dat machtsmisbruik door grote Europese supermarktketens leidt tot de neergang van de agrarische sector. Boeren krijgen te maken met onrechtmatige contractbreuk en worden regelmatig minder uitbetaald dan op grond van het contract voldaan zou moeten worden.

Agrariërs die hiertegen protesteren, worden bedreigd met het schrappen van hun product(en). Daarnaast wordt van de boeren verwacht dat ze grote kortingen geven op hun producten, terwijl de supermarkten deze korting lang niet altijd doorberekenen aan hun klanten. De boeren krijgen daardoor te weinig voor hun product en de consument betaalt er te veel voor.

Bron: EESC Europa

Rechtstreeks kopen bij de boer garandeert zowel de boeren als de klanten een eerlijke prijs. Lokaal verbouwd voedsel (en lokaal geproduceerde artikelen) hebben, onder andere, de volgende voordelen:

  • Steunen van de boeren en ondernemers die op de markt een betere prijs krijgen;
  • De consument betaalt vaak wat minder voor de producten dan in de supermarkt;
  • Vergeleken met winkelketens, dragen lokale producenten meer bij aan de plaatselijke economie. Het geld dat zij verdienen, wordt vooral weer geïnvesteerd en uitgegeven binnen de eigen gemeenschap;
  • Het kost minder transport als lokale producten lokaal verkocht worden;
  • Er wordt op markten vaak minder verpakkingsmateriaal gebruikt, dat levert minder afval op;
  • En in een wereld waar door globalisering het verschil tussen landen, steden en dorpen steeds meer verdwijnt, hebben lokale producenten en hun producten een belangrijk onderscheidend vermogen. Zij geven dorpen en steden een herkenbaar en bepalend karakter wat, voor zowel de bewoners van de streek als voor toeristen, zeer aantrekkelijk is. 

De Fair Streekmarkt Noordoostpolder draagt bij aan een sterke gemeenschap binnen de Noordoostpolder waar producent en consument rechtstreeks in contact met elkaar staan.

Lokale producten kunt u, behalve op de Fair Streekmarkt, ook kopen bij de diverse ruim gesorteerde boerderijwinkels in de Noordoostpolder zoals Boerderijwinkel Vink, Boerderijwinkel Verhage en Landwinkel Versluis.

Boerderijwinkel Vink:

Boerderijwinkel Verhage

Landwinkel Versluis


Geen opmerkingen:

Een reactie posten