Fair trade op de Fair Streekmarkt

Bij de uitdrukking "fair trade" gaat het over duurzame ontwikkeling in de internationale handel, met name de export van arme landen naar rijke westerse landen. Om uitbuiting te voorkomen, krijgen boeren en producten minimaal de prijs voor hun producten die de werkelijke productiekosten dekt. Daarnaast ontvangen de producenten een extra bedrag dat zij moeten besteden aan ontwikkelingsprojecten in hun omgeven. Dat geld wordt bijvoorbeeld ge├»nvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg, aanleg van wegen en kredietsystemen in hun omgeving. (bron: Wikipedia en Fair Trade International)

De Wereldwinkel is een mooi voorbeeld van een fair trade organisatie. Zij kopen hun artikelen in volgens eerlijke handelscriteria. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Doordat de leveranciers een rechtvaardige prijs krijgen voor hun producten, kunnen zij een menswaardig bestaan opbouwen.

In Nederland komt het regelmatig voor dat de prijs die voedselproducten krijgen, (veel) lager is dan de kosten die zij gemaakt hebben omdat voedsel te produceren. Nederlandse boeren en telers worden namelijk niet beschermd tegen lage prijzen. De consument merkt weinig van die lage prijs; in de winkels en supermarkten moet evengoed een hoog bedrag betaald worden voor groenten en fruit. De boeren en telers zien hier echter niets van terug.

De Fair Streekmarkt Noordoostpolder geeft lokale boeren en producenten de kans hun producten rechtstreeks te verkopen aan de consument voor een prijs die voor zowel de producent als de consument redelijk is. Op die manier wordt er op lokaal niveau ook het principe van fair trade toegepast.

Lokaal verbouwd voedsel en lokaal geproduceerde artikelen hebben, onder andere, de volgende voordelen:
  • Steunen van de boeren en ondernemers die op de markt een betere prijs krijgen;
  • De consument betaalt vaak wat minder voor de producten dan in de supermarkt;
  • Vergeleken met winkelketens, dragen lokale producenten meer bij aan de plaatselijke economie. Het geld dat zij verdienen, wordt vooral weer ge├»nvesteerd en uitgegeven binnen de eigen gemeenschap;
  • Het kost minder transport als lokale producten lokaal verkocht worden;
  • Behoud van akkers en weilanden in je omgeving;
  • Er wordt op markten vaak minder verpakkingsmateriaal gebruikt, dat levert minder afval op;
  • Er is duidelijkheid over de herkomst van de producten: geen gesjoemel;
  • En in een wereld waar door globalisering het verschil tussen landen, steden en dorpen steeds meer verdwijnt, hebben lokale producenten en hun producten een belangrijk onderscheidend vermogen. Zij geven dorpen en steden een herkenbaar en bepalend karakter wat, voor zowel de bewoners van de streek als voor toeristen, zeer aantrekkelijk is. 
De Fair Streekmarkt Noordoostpolder draagt bij aan een sterke gemeenschap binnen de Noordoostpolder waar producent en consument rechtstreeks in contact met elkaar staan.